Windows Live Mail na Windows XP Fundamentals for Legacy PCs

To jsem si zase jednou zkomplikoval život. Potřeboval jsem na velmi, ale velmi pomalém počítači rozjet windows-based účetnictví a základní programy – prohlížeč, poštovního klienta, antivir. Zvolil jsem Windows XP Fundamentals for Legacy PCs. Tento speciální operační systém, představující Microsoftem maximálně ořezaná PC, s oblibou používám ve virtuálním prostředí, kde je to opravdu ďábelsky rychlé.

Při instalaci operačního systému jsem zvolil téměř všechny komponenty, s výjimkou dvou – Windows Messenger a Windows MediaPlayer. S tím druhým jsem si, jak se později ukázalo, pěkně zavařil.

Vše běhalo naprosto parádně, zbývalo nainstalovat poslední program – poštovního klienta. Zavrhl jsem beznadějně zastaralý Outlook Express, Thunderbird mi nesedí, nechtělo se mi tam instalovat ani žádný Outlook. Tak jsem si řekl – co tam nainstalovat nejnovější Windows Live Mail? Používám jej na svých počítačích jako sekundárního poštovního klienta pro soukr. poštu a velmi mi vyhovuje – obsahuje ten samý antispam engine, který je součástí “velkých” Outlooků i Exchange IMF.

Instalace bez problémů, nicméně po spuštění Windows Live Mail se objevila hláška o tom, že nebylo možné nalézt d3d8thk.dll. Google prozradil, že jde o knihovnu z DirectX 8. V první chvíli jsem nechápal, co se to děje – pak jsem si pustil Windows Live Mail na svém počítači a docvaklo mi, že to úvodní uvítací okno prostě vyžaduje DirectX.

wlm_welcome

Teď už vím, že při nezvolení Windows MediaPlayeru se do Windows XP Fundamentals for Legacy PCs nenainstaluje ani podpora DirectX, tj. nejsnazším řešením bylo MediaPlayer prostě doinstalovat – no samozřejmě jsem na tohle přišel až pozdě. Pustil jsem se do řešení problému z druhé strany. Stáhnul jsem si DirectX 8.1b for Windows 2000 (pro WXP není připraven, neboť ve WXP DirectX 8 rovnou je). Pak jsem tu instalačku rozbalil pomocí
DX81NTeng.exe /c /t:"c:\install\dx81"
a soubor d3d8thk.dll poté překopíroval do adresáře c:\windows\system32\. DLL nebylo potřeba ani registrovat, hned poté začal Windows Live Mail šlapat.

Je to tedy řešení krapet přes ruku, ale pokud by nebylo žádoucí mít v OS nainstalovaný MediaPlayer, tak je to funkční.

Zobrazit komentáře