Vista a dodatečné jazykové balíky

Ráno se mne dotázal kolega, kde vzít český lokalizační balíček pro Visty. Bez zaváhání jsem mu odpověděl, že přeci na Windows Update, ale pouze pokud má edici Ultimate či Enterprise. S posledně jmenovanou edicí jsem se ale krapet seknul, tak jsem se rozhodl věnovat chvíli bádání, co a jak.

Přiznávám, netušil jsem, že existují dva typy lokalizace:

  1. staré známe MUI (Multilangual User Interface) packy. Jsou dostupné pouze pro Vista Ultimate a Enterprise. Pokud má uživatel Enterprise, má se pro lokalizační balíček obrátit na svého administrátora :)
  2. nové LIP (Language Interface Pack). Ty neobsahují kompletní lokalizaci, ale pouze nejčastěji používané kusy OS. Jsou volně ke stažení a většina z nich může být použita na libovolnou edici Vist (tj. i Home, Business…).

Tak a teď otázka, kde to sehnat? Začneme těmi LIP balíky. Existuje adresa http://www.microsoft.com/unlimitedpotential/programs/llp.mspx, zde se v menu zvolí Localization Language Offerins, objeví se mapka, na které zvolím Evropu a vpravo si můžu vybrat z dostupných evropských jazyků. Zvláštní – češtinu mezi nimi nenajdu, ale třeba slovenštinu ano. Jenže ouha, slovenština je zde dostupná pouze pro Windows XP. Nahrazuje to tak krapet chybějící plnou podporu MUI pro slovenštinu.

Pokud tedy chceme do Vist dostat češtinu (i slovenštinu), nezbývá než zvolit plně lokalizovaný produkt anebo se poohlédnout po příslušném MUI balíčku (opět s omezením na správnou edici Vist).

Našel jsem tyto stránku se seznamy MUI balíků pro Windows Vista SP1 - http://www.tipandtrick.net/2008/windows-vista-sp1-32-bit-mui-language-packs-direct-download-links/ a http://www.tipandtrick.net/2008/64-bit-windows-vista-sp1-mui-language-packs-direct-download-links/. Český MUI pro Windows Vista SP1 x86 je dostupný zde. Verze pro x64 pak tady.

Na jiném webu je pak uveden seznam přímých MUI downloadů pro Visty bez SP1 (i když nevěřím, že by vůbec někdo mohl nedodělek s názvem Vista “Gold” používat.

A pak jedna poznámka hodně pod čarou – pokud by chtěl někdo experimentovat s MUI balíky na jiných edicích, příjde mu vhod tento link.

Zobrazit komentáře