RouterOS a MS virtualizační nástroje

Potřeboval jsem si pro účely testování rozjet virtuální mašinu a v ní RouterOS. Jelikož mám k dispozici pouze x86 infrastrukturu, vyrobil jsem si virtuální stroj v MS Virtual Server 2005 R2 SP1. Použil jsem nejnovější RouterOS 3.11. Bohužel jsem dopadl špatně. Zobrazí se mi hlášení “Uncompressing Linux… Ok, booting the kernel.” a tím to končí. V MS Virtual PC 2007 je situace obdobná – projde sice úvodní setup z ISO připojeného CD obrazu, ale po restartu se objeví naprosto shodná hláška a konec. Bylo mi to divné, tak jsem začal bádat.

Stáhnul jsem si starší RouterOS 2.9.51 a k mému překvapení jsem bez problémů nainstaloval jak ve VPC, tak VS bez sebemenších problémů. Začal jsem googlit, jestli někde nenajdu nějaké řešení. Našel, ale ne úplně přesně to, které jsem si přál.

RouterOS 2.9.xx je založen na Linux kernelu 2.4. Ten v microsoftích nástrojích, zdá se, bootuje bez problémů. RouterOS 3.x je však založen na Linux kernelu 2.6 a v tom je patrně kámen úrazu. Našel jsem zmínky i o dalších problémech rozjetí linuxu v MS virtualizačních nástrojích u jiných linuxových distribucí, všechny však byly založeny na kernelu 2.6. Taky tam bylo zmíněno, že se jedná o problém samotného kernelu, nikoliv třeba konkrétní distribuce Ubuntu atd. Z tohoto pohledu si tedy myslím, že RouterOS je v tom krapet nevinně.

Doporučovaným řešením v konferencích pak je přechod z MS Virtual Serveru 2005 na VmWare Server. Našel jsem velmi zajímavé PDF od někoho přímo z Mikrotiku, kde se rozsáhle pojednává o možnostech nasazení RouterOS ve virtuálním prostředí, a mimojiné je na zde uvedených sejmutých obrazovkách vidět, že VMware Server 1.x při zakládání virtuálního stroje obsahuje daleko širší paletu hostovaných operačních systémů, které si člověk může zvolit. U RouterOS 2.9.xx se tak má volit “Other Linux 2.4.x kernel”, naopak u RouterOS 3.x je nutné zvolit “Other Linux 2.6.x kernel”.

VMware tak patrně reaguje daleko pružněji na problémy linuxového světa (a Microsoft je hodně laxní). Je to pro mne důvod, abych se zamyslel nad odmigrováním všech svých virtuálů z VHD do VMDK.

Pokud bych měl dostupnou x64 architekturu se správnými procesory, bylo by rozhodování ještě složitější – VHD používané u VPC2007 a VS2005 jsou bezproblémově přenositelné do Hyper-V prostředí. Jelikož mám však k dispozici pouze SBS2003R2, které je x86, tak je v tuto chvíli jedinou volbou ke zprovoznění RouterOS přechod na VmWare Server 2.0.

Nedalo mi ovšem, abych si rychle nezkusil přenést “nefunkční VHD soubor” z Virtual PC 2007 na W2008 Hyper-V RTM. Spustil jsem a s napětím čekal – a ono naběhlo! Takže ve mně začíná hlodat další myšlenka – přejít na domácím počítači, kde mám quadcore a 8 GB RAM z Vist x64 na W2008 x64 s podporou Hyper-V :)

routeros_hyperv

Zobrazit komentáře