Exchange 2013 a instalace CU3–noční můra

Přestávám chápat, co všechno může Microsoft po…t. Jak jsem psal včera, objevil jsem se zpožděním CU3, který by měl opravovat OWA Premium rozhraní pro IE 11. Tak jsem si říkal, paráda, nainstaluji a bude pokoj. Nakonec z toho byl dvouhodinový výpadek a totální deziluze.

Vše začalo touto chybovou hláškou při prvním pokusu o instalaci CU3:

Error:
Unable to remove product with code 4934d1ea-be46-48b1-8847-f1af20e892c1. Fatal error during installation. Error code is 1603. Last error reported by the MSI package is 'Unable to install because a previous Interim Update for Exchange Server 2013 Cumulative Update 1 has been installed.  Please use Add/Remove Programs to uninstall the Interim Update before running this setup again.'.

Říkám si, něco podobného tady už bylo, tak to zkusíme znovu. Ouvej, stejný konec. No jo, jenže Exchange nefunguje. No, tohle už tady taky bylo – kouknu na služby – a vskutku všechny Disabled. Tak jo, tak já teda ten hotfix odinstaluju. Koukám do Uninstall program, View installed updates a pod Exchange 2013 CU1 vidím jeden jediný Security hotfix.

2013-12-19 01_20_26-Ex2013_CU_hotfix

To by mne čert vzal, vždyť podle komentáře u tohoto článku by nemělo být nutné Security hotfixy z předchozího CU odinstalovávat a tohle by se nemělo vůbec stát!

Dobrá, chybka se stát může, ten security hotfix odinstaluju. Čekám minutu, dvě, pět, deset. Odinstalace nefachá. Takže Google. Ach bože, krachlá CU3 instalace přeci stopla a disablovala hromadu služeb. Na tohle bych sám v jednu ráno asi nepřišel – je potřeba povolit a spustit službu Remote Registry. No hurá, odinstalace se konečně spustila. Jenže co je zase tohle?

2013-12-19 01_19_45-Ex2013_CU_install

To snad ne, ono to chce instalační médium. To už hotfixy nezálohují to, co nahrazují? To není možný. Takže musím znovu stáhnout Exchange 2013 CU1 (na virtuálních mašinách uklízím přebytečný bastl docela pečlivě), rozbalit a odkázat dialogové okno na tento adresář. A jelikož to už není úplně aktuální hotfix, tak se to na download serverech Microsoftu umístilo bůhví kam a stahuje se 1,4 GB skoro hodinu (přičemž rychlostí mého připojení to limitováno není).

Konečně jsem se toho hotfixu zbavil, s napětím pouštím instalaci CU3. Zaplaťpánbůh, jede to. Po zhruba 40-ti minutách instalace mi padá hlava na klávesnici, vzdávám to a jdu spát.

Ráno kontroluji dostupnost Exchange serveru – hm, nejede. CU3 se sice nainstaloval korektně, ale nenastartoval všechny služby. Takže se připojuji na server a chystám se na restart serveru, abych nemusel řešit postupné restarty služeb. Ještě předtím se ale kouknu na Windows Update a málem mne trefí – nabízí mi to Security Update pro CU3 Smile Historie se opakuje…

2013-12-19 09_44_17-Ex2013_CU3_hotfix

Mimochodem, tento Security Update odstraňuje tu samou kritickou chybu, kterou v Exchange 2010 SP3 odstraňuje Update Rollup 4, jenž byl vydán ve stejný den.

Takže jsem nainstaloval Security Update pro CU3 a restartuji. Hurá, naběhlo to. Odstraňuji URL z Compatibility settings v IE11 a s napětím se přihlašuji – no konečně, funguje to. A koukám, že Microsoft už zase trošku pozměnil téma OWA, vypadá to krapet jinak. Trochu mne zarazily několikrát se měnící hlášky při nahrávání OWA. Opravdu musí korporátní e-mailový systém ohlašovat uživateli “Ještě chvíli vyčkejte, pracujeme na tom, už to bude”?

Poznatky (ze zoufalství):

  1. nemazat předchozí rozbalenou CU instalaci
  2. počítat s výpadkem při další instalaci CU (v té mojí instalaci, jak ji nazývá Martin Pavlis “for mamas and papas” fakt neuvažuji o redundanci)
  3. pamatovat si, že Remote Registry služba musí při případné nutnosti odinstalace post-CU “interim/security” hotfixu běžet
Zobrazit komentáře