Selhávající zálohování virtuálního stroje

Na jednom serveru jsme se potkali s opakovaným selháváním zálohy virtuálního stroje. Hlášky, které se objevovaly v EventLogu, byly velmi podivné. Zkoušeli jsme zálohovat pomocí Symantec BackupExec, Windows Server Backup, Altaro Hyper-V Backup. Chyba vypadala všude stejně:

Event ID: 57476
The operating system returned an unusual error while backing up the following file:
D:\Hyper-V\VMs\SMGW_IN2\Virtual Hard Disks\smgw_in2.vhdx
It is possible that this file is incomplete and therefore should not be restored.

Soustředili jsme se tak moc na Application log, že jsme se jaksi zapomněli podívat do System logu. Až poté, kdy jsme byli v koncích, nás napadlo se podívat i sem:

Event ID: 36
The shadow copies of volume D: were aborted because the shadow copy storage could not grow due to a user imposed limit.

Nechápali jsme, o co  jde, protože se jednalo o relativně čerstvě nainstalovaný Windows Server 2008. Každopádně jsme se podívali na konfiguraci Shadow Copies a přestali chápat:

vss_fail1

vss_fail2

vss_fail3

Vůbec nechápeme, kde se tato podivná hodnota vzala, co vůbec Shadow Copies na disku D: nastavilo atd. Každopádně po nastavení No limit a posléze pro jistotu ještě kompletnímu zakázání Shadow Copies proběhl konkrétně BackupExec backup naprosto bez problémů. Mám podezření na průvodce při přidávání role File and Storage Services. Je totiž pravdou, že jsem na serveru potřeboval vytvořit pár sdílených složek kvůli Hyper-V replikaci. Takže si na to příště musím dát pozor.

Zobrazit komentáře