Navýšení prostoru CSV svazku v Hyper-V clusteru

Jakýkoliv diskový prostor má jednu nepříjemnou vlastnost – vždy jednou dojde volné místo. Nejinak je tomu i v případě CSV (Cluster Shared Volume) svazku, který se mapuje standardně jako podadresář c:\ClusterStorage\ na každém uzlu Hyper-V clusteru.

Předpokladem úspěšného rozšíření je úložiště, které podporuje rozšíření LUNu, což třeba v případě Dell/EqualLogic iSCSI polí, které používáme, není problém. Prvním krokem je tak nalezení správného svazku na poli a jeho rozšíření. Zde nelze poradit nic jiného, než od začátku stanovit a dodržovat “good naming”, jinak se člověk za chvíli v té hromadě vytvořených LUNů ztratí.

Následně je potřeba identifikovat konkrétní uzel clusteru, který je aktuálně “majitelem” tohoto LUNu. Zjistit to lze ve Failover Cluster Manageru, kterým se připojím k příslušnému vzdálenému clusteru (neboť uzly jsou Core edice, tj. tam toho GUI moc nespustím). Ale pozor, nejedná se o “Current Host Server” na stránce Summary of Cluster. Musím v levém menu zvolit “Cluster Shared Volumes”, vpravo poté vybrat správný svazek (opět je nutností good naming) a ve sloupečku Current Owner vidím název serveru, který mne zajímá.

K tomuto serveru se nyní připojím přes RDP, případně přes vzdálený PowerShell. Následně budu krapánek poslepu zadávat tyto příkazy:

diskpart
rescan
list volume (najít správný název XY)
select volume XY
extend
list volume (pro kontrolu)
exit

Pokud jsem měl někde otevřený vzdálený GUI Disk Management, musím jej ukončit a spustit znovu, jinak navýšení prostoru neuvidím. Navýšení tak probíhá obdobně jako u “normálního” serveru, nefunguje ale GUI – příkaz More Actions, Rescan Disks nic neprovede, tím pádem v GUI není ani možnost Extend. Záchranou je proto diskpart.

Zobrazit komentáře