Xtreamer SW a WD Scorpio Blue disk

To jsem si zase dal. Bez předchozího ověřování jsem si do Xtreameru SW koupil Western Digital Scorpio Blue disk. V tuto chvíli se mi už všichni linuxáři, kteří by čirou náhodou zabrousili na tyto stránky, smějí. A proč? Protože moc dobře znají problém linuxu, WD disků a LCC. Inu Xtreamer v sobě obsahuje linux, ten se chová vůči disku (oproti Windows) velmi ohleduplně a zapisuje na něj, až když opravdu musí. Jenže geniální výrobce, patrně z pochybné snahy ušetřit maximum energie, implementoval do disku automatické parkování hlaviček po osmisekundové !!! nečinnosti disku. V rámci životnosti má každý disk do vínku dáno nějaký maximální počet zaparkování – no a tímto hodně zvláštním chováním by nebyl problém vyčerpat tento počet během pár měsíců Sad smile Na Windows se tento problém paradoxně nevyskytuje, protože ty hrabou na disk pořád, takže jsem o ničem takovém neměl do dneška tušení… Naštěstí existuje metoda, jak disk včas uchránit před předčasným důchodem.

LCC je zkratka od load cycle count a udává počet zaparkování hlaviček. Jelikož se po zavedení této fíčury objevila řada problémů, kdy disky umřely opravdu během několika měsíců, v nejhorším případě i týdnů, připravil výrobce neveřejnou (i když pak už veřejně dostupnou) utilitu wdidle3.exe. Je to čistě DOSová věc, takže ke slovu přijde FreeDOS. Nejdříve jsem našel bootovací iso s WDidle3 zde, ale pak jsem objevil ještě novější utilitu přímo na stránkách WD - http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113. Ačkoliv se tam přesně uvádí typy disků, na které to lze pustit, funguje to i na WD5000BEVT – 00A0RT0 z listopadu 2010.

Takže jsem opět rozkuchal Xtreamer SW (což jde mimochodem pěkně blbě, s otevíráním se jaksi už moc nepočítalo), rozkuchal jsem notebook (disk musí být na SATA sběrnici, přes USB to nefachá), spustil FreeDOS a poté spustil wdidle3.exe. A nic, notebook totálně vytuhl. Vzpomněl jsem si, že jsem četl o nutnosti vypnout SATA Native mode a nahodit PATA compatible, takže jsem to zkusil – a opět nic. Zádrhel byl nakonec v dalším nastavení biosu mého krapet prehistorického notebooku, ve kterém jsem musel vypnout “Flash Media Reader”, aby WD disk byl opravdu jediným velkokapacitním zařízením připojeným na SATA sběrnici.

Poté přestal notebook tuhnout a vše začalo fungovat. Spuštění “wdidle3”, případně “wdidle3 /r” zobrazí aktuální stav. Default je 8 sec, já jsem využil přepínač “wdidle3 /d”, kterým se intellipark zakáže úplně.

S napětím jsem disk znovu namontoval do Xtreameru – a protivné cvakání je pryč! Nakonec jsem zapnul v Xtreameru HDD spindown na On, takže se po 10-ti minutách nečinnosti odstaví disk příkazem Xstreameru, to vyhovuje.

Zobrazit komentáře