Vista PC Complete Backup - malý háček

Zálohování pro účely "disaster-recovery" obsažené ve Windows Vista Business/Enterprise/Ultimate pod názvem PC Complete Backup je dobré. Od výměny interního disku v notebooku jsem objevil jen jeden zádrhel. Součástí zálohy není .OST soubor. Ten se vytváří při konfiguraci Outlooku 2003/2007, jenž je připojen k Exchange Serveru 2003/2007 pomocí MAPI rozhraní. Jde o lokální kopii dat z uživatelské schránky.

Tento soubor může mít pár MB, ale taky třeba několik GB. Po obnovení zálohy PC Complete Backup na nový disk jsem při prvním spuštění Outlooku 2007 uviděl informační okno, že se připravuje vše potřebné pro první spuštění Outlooku. To mne docela překvapilo. Konfigurace zůstala zachována, pouze jsem neviděl žádnou poštu. Po zadání jména a hesla (používám RPC over HTTPS) se Outlook připojil k Exchange serveru a začaly se postupně objevovat nejnovější e-maily tak, jak se začaly synchronizovat do nově vzniklého, prázdného .OST souboru.

Chvilku jsem hledal, o co jde, vysvětlení jsem našel zde - http://blogs.technet.com/filecab/archive/2007/01/24/why-completepc-backup-does-not-include-ost-files-in-the-backup-image.aspx. OST soubor je ze zálohování vyloučen, neboť by šlo o velmi nákladnou operaci z pohledu potřebného prostoru při zálohování, ale hlavně I/O aktivit při každodenním používání .OST souboru, kdy by technologie Shadow Copies musela evidovat každou změnu v obsahu uvedeného souboru. Je pravdou, že .OST soubor obsahuje v podstatě zbytečná data - primárně jsou totiž uložena na Exchange serveru. Pokud však člověk sedí na nějakém pomalejším připojení (ADSL 1024 v mém případě), tak jej synchronizace několika set MB moc nepotěší.

Pokud bych v budoucnu prováděl obdobnou operaci, tak bych si zkusil .OST soubor zazálohovat jinam manuálně a po dokončení obnovy bych jej zase manuálně přehrál zpět - a to dříve, než bych poprvé spustil Outlook. Je pravdou, že autoři výše uvedeného článku se zmiňují i o skutečnosti, že Exchange v určitých situacích vyhodnotí onen .OST soubor jako nepoužitelný a přinutí vás jej smazat a vygenerují znovu nový, prázdný. Za pokus to však stojí, několikrát jsem to použil ještě u Outlooku 2000/XP, když jsem měl pouhou 64kbps ISDN linku.

Zobrazit komentáře