Upgrade Virtual Server 2005 R2 na SP1

Dnes jsem si všiml, že jeden z virtuálů pro testovací prostředí nějakým nedopatřením není ve verzi VS 2005 R2 SP1. Rozhodl jsem se jej tudíž upgradovat, abych tam dostal nové funkce v SP1 obsažené a vyvaroval se hlášky VMRCplus 1.6.0. Upgrade však není tak bezbolestný, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Předně je třeba bezpodmínečně korektně ukončit (shutdown) všechny virtuální počítače. Nesmí dojít ke stavu, kdy by byl aktuální stav některého z virtuálů uložen do .VSV souboru, neboť Save State jsou mezi verzemi Virtual Serveru 2005/R2/SP1 navzájem nekompatibilní :( Pokud by se přesto podařilo povýšit Virtual Server a některý z virtuálních počítačů byl v Save State módu, jsou dvě možnosti - buď zdlouhavě downgradovat, nahodit virtuál, korektně ukončit a upgradovat, nebo to risknout, smazat .VSV, ale riskovat tím ztrátu dat (což je u serverů většinou nepřijatelné). Hezké vysvětlení je zde.

Doporučuji ještě před spuštěním setup.exe raději znovu překontrolovat adresáře virtuálních počítačů, zdali se v nich vyskytují .VSV soubory, pokud ano, je potřeba zkontrolovat datum tohoto .VSV souboru a příslušného .VMC a .VHD. Pokud je .VSV starší než zmíněné dva, tak je vše OK. Pokud ne, tak je problém, stroj se musí znovu nahodit a korektně ukončit.

Po provedeném upgrade je třeba na všech virtuálních serverech odinstalovat VMAdditions a nainstalovat nové, které jsou přiloženy k aktuální verzi Virtual Serveru. Jsou potřeba pro fungování např. vzdáleného pokynu Shutdown z VMRCplus, korektní akceleraci myše, případně pro možnost použít ve VMRCplus volbu "Allow Arbitrary Screen Resize" a docílit tak snadného zmenšení okna virtuálu, které může být někdy větší než dostupná velikost okna VMRCplus. Znamená to ovšem dva restarty každého virtuálního stroje.

Zdánlivě snadný upgrade Virtual Serveru se tak v případě většího počtu serverů protáhne na hodinu jako nic.

 

Zobrazit komentáře