Windows XP – slipstreaming SP3

Ačkoliv již dlouhou dobu používám doma x64 operační systém, došel jsem k závěru, že budu muset používat dual boot s Windows XP – důvodem jsou programy pro zpracování a střih videa, které pod WoW64 prostě nefungují korektně. Takže jsem po několika letech potřeboval nainstalovat Windows XP – a když, tak rovnou s integrovaným Service Pack 3. Před mnoha lety jsem s úspěchem používal nyní již prehistorický BCD, chtěl jsem však zkusit přípravu bootovacího CD např. s použitím ImgBurn.

Nebyl to nakonec žádný problém, hned první odkaz na Google vedl na http://www.howtohaven.com/system/slipstream-xp-service-pack-3.shtml. Bootsector jsem stáhl zde - download.php-sFile=wxp10.zipa uložil soubor \cds\wxppro\w2ksect.bin do c:\slipstream\. Instalační Volume License CD WXP Pro s SP2 jsem nakopíroval do c:\slipstream\xpsetup\. ISO SP3 jsem rozbalil do c:\slipstream\xpsp3\.

Vlastní slipstreaming je pak záležitostí jednoho příkazu:
C:\slipstream\xpsp3>WINDOWSXP-KB936929-SP3-X86-ENU.EXE /integrate:c:\slipstream\
xpsetup

V tomto nevinném řádku a v kombinaci se spuštěním na Windows Vista bez vypnutého UAC se však skrývá megašpek. Ale o tom víc informací níže.

Ručně jsem pak z ISO obrazu SP3 překopíroval do c:\slipstream\xpsp3\ ještě tři adresáře – DOTNETFX, SUPPORT a VALUEADD. Následně jsem si stáhl a upravil k obrazu svému soubor xpsp3.ibb, který je konfiguračním souborem projektu v ImgBurn.

Pak už stačilo jen pustit ImgBurn, vybrat mód Build, v menu File zvolit Load Project…, najít uložený soubor xpsp3.ibb. A teď pozor. Zatímco na první výzvu ImgBurnu je žádoucí odpovědět Yes,

tak u druhého dialogu se nesmí odpovědět kladně, nýbrž záporně.

Pokud se však uklepnete a povolíte ImgBurnu změnit Character Set na ASCII, nebude instalační CD funkční – instalace zkolabuje na nenalezeném souboru “The file usbehci.sys could not be found”. Ještě že má člověk k dispoizici virtualizační nástroje, kterými si otestuje vše – včetně instalačního CD.

Takže jsem si zopakoval celý postup ještě jednou, až jsem se ve Virtual PC pokusné instalaci dostal k obrazovce, na které se zadává Volume License Key – ouha, špatný klíč. Vyzkoušel jsem všechn VLK klíče pro WXP, které jsem měl k dispozici (Gold Certified Partner, Technet, MSDN, SPLA, SELECT), ale nic. Začal jsem pak hledat na Internetu a našel jsem docela fascinující poznámku.

Important note for Vista users: For some reason, attempts to slipstreaming volume license versions of Windows XP Professional with Service Pack 3 under Windows Vista will not work, resulting in a condition where Product Activiation will not recognize a valid Product Key.

Zkoušel jsem nejdříve spustit výše uvedený příkaz pro slipstreaming normálně v Command Prompt okně, pak v Run As Administrator Command Prompt okně a následně vypálit do ISO obrazu. Jediný klíč, který si to při instalaci vzalo, bylo klasické “krabicové” číslo.

Takže jsem nakonec použil poslední možnost, kterou jsem nejdříve považoval za shodnou se spuštěným Command Prompt oknem se zvýšenými právy.

Warning: If you are trying to slipstream a volume license version of Windows XP Professional from Windows Vista, the preceding steps need to run as an administrator. To do so, right-click on the desktop and choose New then Shortcut. In the Create Shortcut dialog, paste in the following bolded text: C:\sp3\i386\update\update.exe -s:c:\xp\. Then, click Next, give the Shortcut a name, and click Finish. Run the shortcut by right-clicking it and choosing Run as administrator.
Zdroj: Paul Thurrott’s SuperSite for Windows

Další zkouška ve Virtual PC – a opět bez úspěchu. Nezbývá než zkusit slipstreaming v nějakém méně inteligentním OS – ve WXP či W2003. Nastartoval jsem tedy svůj starý domácí počítač s Windows XP SP2 a provedl slipstreaming v něm. Následoval další pokus ve Virtual PC a věřte nevěřte, instalace slupla VLK klíč naprosto bez problémů a dostal jsem se na další obrazovku s výběrem jména instalovaného počítače! Takže ačkoliv některé zdroje píší, že lze provést slipstreaming na Vistách, moje zkušenosti jsou negativní. Slipstreaming s VLK médii lze úspěšně provést pouze ve Windows XP. A jako na potvoru - potřebný článek jsem našel až teď - http://bink.nu/news/don-t-slipstream-xp-sp3-on-windows-vista.aspx.

xpsp3.ibb (1,33 kb)