Windows Live Mail na Windows XP Fundamentals for Legacy PCs

To jsem si zase jednou zkomplikoval život. Potřeboval jsem na velmi, ale velmi pomalém počítači rozjet windows-based účetnictví a základní programy – prohlížeč, poštovního klienta, antivir. Zvolil jsem Windows XP Fundamentals for Legacy PCs. Tento speciální operační systém, představující Microsoftem maximálně ořezaná PC, s oblibou používám ve virtuálním prostředí, kde je to opravdu ďábelsky rychlé.

Při instalaci operačního systému jsem zvolil téměř všechny komponenty, s výjimkou dvou – Windows Messenger a Windows MediaPlayer. S tím druhým jsem si, jak se později ukázalo, pěkně zavařil.

Vše běhalo naprosto parádně, zbývalo nainstalovat poslední program – poštovního klienta. Zavrhl jsem beznadějně zastaralý Outlook Express, Thunderbird mi nesedí, nechtělo se mi tam instalovat ani žádný Outlook. Tak jsem si řekl – co tam nainstalovat nejnovější Windows Live Mail? Používám jej na svých počítačích jako sekundárního poštovního klienta pro soukr. poštu a velmi mi vyhovuje – obsahuje ten samý antispam engine, který je součástí “velkých” Outlooků i Exchange IMF.

Instalace bez problémů, nicméně po spuštění Windows Live Mail se objevila hláška o tom, že nebylo možné nalézt d3d8thk.dll. Google prozradil, že jde o knihovnu z DirectX 8. V první chvíli jsem nechápal, co se to děje – pak jsem si pustil Windows Live Mail na svém počítači a docvaklo mi, že to úvodní uvítací okno prostě vyžaduje DirectX.

Teď už vím, že při nezvolení Windows MediaPlayeru se do Windows XP Fundamentals for Legacy PCs nenainstaluje ani podpora DirectX, tj. nejsnazším řešením bylo MediaPlayer prostě doinstalovat – no samozřejmě jsem na tohle přišel až pozdě. Pustil jsem se do řešení problému z druhé strany. Stáhnul jsem si DirectX 8.1b for Windows 2000 (pro WXP není připraven, neboť ve WXP DirectX 8 rovnou je). Pak jsem tu instalačku rozbalil pomocí
DX81NTeng.exe /c /t:"c:\install\dx81"
a soubor d3d8thk.dll poté překopíroval do adresáře c:\windows\system32\. DLL nebylo potřeba ani registrovat, hned poté začal Windows Live Mail šlapat.

Je to tedy řešení krapet přes ruku, ale pokud by nebylo žádoucí mít v OS nainstalovaný MediaPlayer, tak je to funkční.