Vrácení 3G/Edge místo LTE na iPhone 5/5S/5C

Odklepl jsem jednou bezmyšlenkovitě aktualizaci nastavení operátora a od té doby jsem docela nadával, protože mi v iOS 7 zmizel přepínač na zapnutí/vypnutí 3G a místo toho tam bylo zapnutí/vypnutí LTE. To znamenalo, že LTE failbackovalo pouze na 3G. Bohužel se pohybuji i v lokalitách, kde je i 3G pouze snem (ačkoliv Vodafone na mapce přesvědčuje o jiném pokrytí - http://www.vodafone.cz/mapa-pokryti/), takže aktualizace měla viditelný negativní dopad na výdrž baterie. Dlouho jsem hledal oficiální i méně oficiální (čti Cydia) cesty, jak se vrátit zpět. Nenašel jsem nic. Nakonec jsem byl okolnostmi (update na 7.0.6) donucen provést obnovu zařízení z IPSW – a hele, hláška o dostupné aktualizaci nastavení operátora se začala objevovat znovu jak na telefonu, tak v iTunes. Takže si dávám zatracený pozor na to, abych tuto aktualizaci omylem neodklepl. Je ale jen otázkou času, kdy se spletu.

Na iPhone pak čas od času vyskakuje toto okno, na němž vždy pečlivě volím “Teď ne”, abych nepřišel o 3G.

 

Proto mne dnes potěšil článek na RedmonPie, který popisuje, jak se zbavit LTE a vrátit zpět 3G a Edge/GPRS ( neboli data na 2G síti). Je tady ale několik “ale”:

  • postup je použitelný jen na jailbreaknutých zařízeních
  • není to zcela easy, je třeba se nějakým nástrojem hrabat přímo v souborovém systému iPhone

V adresáři /System/Library/Carrier Bundles/iPhone/ je třeba zvolit příslušný “.bundle” adresář aktuálně používaného operátora. V tomto adresáři je následně potřeba přejmenovat dva soubory:

overrides_N51_N53.pri přejmenujte na overrides_N51_N53.pri%
overrides_N51_N53.plist přejmenujte na overrides_N51_N53.plist%

Nakonec jsem zkusil přejmenování pomocí MobileTerminal přímo v telefonu. Jasně, je jednodušší nainstalovat OpenSSH a připojit se pomocí Putty nebo jiného SSH klienta z PC – nicméně MobileTerminal nepotřebuje nic dalšího a pro přepínání v terénu si do telefonu můžu připravit příslušné přepínací skripty:

su
cd /System/Library/Carrier Bundles/iPhone/Vodafone_cz.bundle
mv overrides_N51_N53.pri overrides_N51_N53.pri%
mv overrides_N51_N53.plist overrides_N51_N53.plist%

Nyní je třeba telefon restartovat. Poté bude místo LTE přepínače opět dostupný 3G přepínač. Vrácení do původního stavu probíhá naprosto stejně.