Thawte e-mail certifikát a Vista či XP/2008 s IE8

Coby WOT notář dostávám hodně otázek, jak vygenerovat e-mailový certifikát na Vistách. Již jsem o tom psal zde, dokonce se pod tím článkem objevil komentář, kterého jsem si všiml až dnes :) Thawte ve své KB uveřejnilo postup, jak na Vistách opravdu certifikát získat. Je to příšerně dlouhé, spouštění Firefoxu v režimu kompatibility s WXP SP2, nedokážu si moc představit, že by toto zájemci o certifikát, kteří nepatří mezi počítačové nadšence, zvládli.

Na druhou stranu, ne každý má k dispozici (třebas virtuální) WXP či W2003. Aby to však nebylo tak jednoduché, nově platí ještě jedna podmínka – pokud je na WXP či W2003 nainstalován Internet Explorer 8, tak je výsledkem:

Version 8 of MSIE does not support these certificates.

Naštěstí stačí v okně “configure certificate name” v pravém horním rohu zvolit ikonku Compatibility View, stisknout tlačítko Retry a hurá, můžeme pokračovat. Jenže ne na dlouho :)

Stránka výběru úložiště klíčů zhavaruje, pod URL řádkou však stačí povolit spuštění komponenty ActiveX, nevšímat si chybové hlášky, stisknout tlačítko Back a na stránce “configure X.509v3 certificate extensions” znovu zvolit tlačítko “accept”. No vida, rázem mám předvoleno Microsoft Enhanced Cryptographic Provider v1.0. Následuje dalších pár kliknutí a zaplaťpánbůh, certifikát je ve frontě na vystavení.