Chrome v37 standardně nefunguje s OWA

Chrome v37, vydaný 26. srpna, omezil implementaci showModalDialog API. No a co, řeknu si. Jenže ono to je API, které je zhusta použité v OWA, ECP, EAC, Dynamics CRM. Změn je víc, postižen je i SharePoint, i když jinou novou funkcí. Vzhledem k tomu, že aktualizace Chrome je Googlem vynucována docela brutálně (Omaha updater), tak už je velmi pravděpodobné, že verzi 37 už mají všichni. Pokud by ji někdo neměl, mohl by využít tohoto zmateného návodu, kde je vysvětleno, že původní klíč zabraňující updatu, byl po srpnu 2014 zresetován a pokud by někdo opravdu chtěl zabránit aktualizaci, musí využít jiný způsob.

Každopádně počítejme spíš s tím, že Chrome v37 už na počítači je. To, že OWA z Exchange 2010 nefunguje jak má, lze snadno ověřit vytvořením nového e-mailu a poté vyvoláním Adresáře, případně pouhým stisknutím tlačítka Komu: – nic se nestane. V Exchange 2013 nelze v EAC přidat uživateli další SMTP adresa. Osobně mne to moc netrápí, Chrome není můj primární prohlížeč, stejně jako OWA není mé oblíbené rozhraní pro práci s Exchange serverem (ECP a EAC už je něco jiného, nicméně lze předpokládat, že se administrátoři s uvedeným omezením vyrovnají a prostě použijí jiný prohlížeč). Ale znám pár zavilých uživatelů, kteří na Chrome nedají dopustit, o FireFoxu v životě neslyšeli a Internet Explorer je sprosté slovo (pokud vůbec jedou na Windows, aj, další sprosté slovo).

Google uvedené API odstranil, protože dle jeho průzkumů jej používá pouhých 0.004% webů. Zajímavé je, že jiné okrajové fíčury neodstranil. Inu, proč asi trochu nepozlobit Microsoft, ať ho uživatelé začnou otravovat, aby opravil funkčnost OWA, že? Neméně zajímavé jé též další skutečnost – s pomocí jednoho klíče v registrech Windows lze “odstranění” API potlačit a oddálit až na 30. 4. 2015.

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome\EnableDeprecatedWebPlatformFeatures]
"1"="ShowModalDialog_EffectiveUntil20150430"

Otestováno, funkční. K dispozici už je i detailní návod, jak vytvořit GPO v AD, které daný regfix vypublikuje na všechny počítače a hezky ten problém odsune do příštího roku. Jsem zvědav, jestli se MS pokusí o nějaké přepsání kódu či nikoliv.

Update 23. 9. 2014 21:14: Upřesněna nefunkčnost s Exchange 2013 v reakci na komentář čtenáře.

Zdroje:

http://windowsitpro.com/blog/google-kills-showmodaldialog-api-chrome-37-and-does-evil-exchange-owa


http://www.c7solutions.com/2014/09/group-policy-import-to-fix-google-chrome-v37-issues-with-exchange-server-and-microsoft-crm


http://www.chromium.org/administrators/turning-off-auto-updates


https://support.google.com/a/answer/3204698?hl=en#auto-updates

Zobrazit komentáře