Nefunkční vzdálené připojení Server Managerem

Nabil jsem si ústa s Windows Server 2008 R2 Core edicí, která byla nakonfigurována pro vzdálenou správu pomocí nástroje CoreConfig2. Při každém pokusu o připojení se objevila tato chyba:

Connecting to remote server failed with the following error message: The WS-Management service cannot process the request. The resource URI ...://schemas.microsoft.com/powershell/Microsoft.ServerM... was not found in the WS-Management catalog. The catalog contains the metadata that describes resources, or logical endpoints.

Řešení jsem našel v KB976839, pokud jsem vše správně pochopil, hlavní problém spočíval v tom, že Core edice neměla nainstalovaný PowerShell, resp. MicrosoftWindowsPowerShell ano, ale BestPractices-PSH-Cmdlets a hlavně ServerManager-PSH-Cmdlets nikoliv. Postup, jak je tam dostat, je následující:

sconfig
zvolit 4 (Configure Remote Management)
zvolit 2 (Enable Windows PowerShell)
zvolit 3 (Allow Server Manager Remote Management)
shutdown -r -t 0

A poté již jede vzdálené připojení ze Server Manageru naprosto bez problémů. Teda skoro.

Dorazil jsem na Disk Management pod Storage a narazil na hlášku, že RPC Server is unavailable. Tady se skrývá další zrada. Člověk má tendenci hledat problém na serveru (kde už ale bylo vše potřebné povolené jako CoreConfig2, tak následně ještě výše zmíněnými příkazy). V tomto konkrétním případě ale byl problém na klientovi. Předpokládám, že se jedná o další případ, kdy Microsoft použil DCOM, přes firewall tedy musí plynout oboustranně RPC. Což na klientovi povolené nebylo.

Stačí pustit cmd as administrator a následně spustit tento příkaz:

netsh advfirewall firewall set rule group="Remote Volume Management" new enable=yes

Zaplaťpánbůh, že existuje http://www.petri.co.il/rpc-server-is-unavailable-error.htm, protože jinak bych se na tom zasekl asi o dost déle, případně bych to vyřešil vypnutím lokálních firewallů (což jsem nechtěl).

Další pokus o připojení do vzdáleného Disk Managementu – a ejhle, staré známé okno oznamující, že nově přidaný iSCSI disk na vzdáleném počítači není inicializován. Konečně vše funguje.

Zobrazit komentáře