Otravné prozvánění

Už dva dny mne na mobilu prudí číslo 729988899 a dnes se přidalo číslo 245009320. Prvně jmenované se pokouší navázat videohovor, to druhé prozvoní tak krátce, že telefon ani nestihne zazvonit. Zato pak prudí automatický připomínač zmeškaných hovorů.

Z uvedeného popisu vše nasvědčuje nějaké kampani zkoumající funkčnost čísel, resp. jejich vybavenost (soudím dle těch videohovorů), případně nějaký telemarketing. Zvláštní ale je, že jim nestačí zavolat jednou a místo toho volají pořád dokola.

Nakonec budeme mít další variantu spamu – nevyžádané hovory Sad smile Přes Google jsem dohledal stránku, na které se takováto čísla evidují. Už vidím, jak začnou vznikat telefonní firewally, které budou tuto obdobu black-listů stahovat a aplikovat. A pak zcela jasně vidím ty průsery, kdy se někdo na tento blacklist dostane a bude z něj chtít ven – no prostě jako u SMTP.

WhoCallsMe – http://whocallsme.com/

PhoneOwner – http://phoneowner.info/

Z ohlasů na Internetu vyplývá, že u čísla 245009320 jedni podezřívají Ha-vel, druzí T-Mobile, další Vodafone. Nakonec to bude číslo nějaké agentury, která pracuje pro všechny… Anebo můj milý zaměstnavatel něco testuje Smile Anebo jsou to dva navzájem nesouvisející případy.

Nakonec jsem dohledal databázi ČTÚ na http://www.ctu.cz/ctu-online/vyhledavaci-databaze/pridelena-cisla-a-kody.html a tady jsou výsledky:

245009320 – ha-vel internet s.r.o.
729988899 – Telefónica O2 Czech Republic, a.s.

Moc pěkný.

Zobrazit komentáře