Nefunkční klávesa apostrofu na anglické klávesnici

Nainstaloval jsem si před časem Windows 7 na notebook. Při psaní kódu, jedno jakého programovacího jazyka, je sebemrskačstvím používat české rozložení kláves. Takže každý automaticky přepíná na anglickou. Už jsem si začínal myslet, že mi odchází klávesnice na notebooku, protože klávesa apostrofu fungovala blbě – tvářila se jako mrtvá klávesa v českém rozložení, tj. znak se napíše až při volbě následující klávesy. Tohle přeci nechci, to je otravné, zdržuje to, generuje chyby.

Kolegové v kanceláři se mne po chvíli zeptali, proč tak nadávám a pak se začali smát – protože ten samý problém řešili před pár dny. Instalace Windows 7 (ověřeno na Enterprise, ale počítám, že to dělají i další edice) automaticky vedle české klávesnice, kteroužto zvolím při instalaci, doinstalují i anglickou klávesnici, konkrétně “United States-International”.

A v tom je kámen úrazu. Ta má jinak definované klávesy. Pro bezproblémové psaní apostrofu je nutné tuto klávesnici odebrat a naopak přidat klávesnici nazvanou “US”.

w7_us_kbd

Sláva, staré chování anglické klávesnice je zpět :) Zvláštní je, že třeba Windows Server 2008, stejně jako Windows Server 2008 R2 rovnou automaticky nainstalují klávesnici “US”. Já si snad zkusím ve virtuálu nainstalovat W7 Home Premium či Ultimate, co tam bude.

Zobrazit komentáře