Nestartující VMware Host Agent služba

Mám k dispozici pouze x86 server. Na něm běží SBS 2003. A na něm ještě VMware Server 2.0, který používám pro běh i jiných virtuálních mašin, než Windows – proto ten VMware a nikoliv MS Virtual Server 2005. V poslední době jsem se potýkal s tím, že po restartu fyzického stroje mi nenastartují virtuální mašiny – problém je v tom, že nedokáže nastartovat služba VMware Host Agent se zkráceným názvem VMwareHostd. Dnes mne napadlo řešení, které funguje.

Jelikož se jedná o SBS, je jasné, že na tom samém stroji je i Active Directory. A jak známo, v případě restartu doménového řadiče, který je jediným v doméně (v mém případě je), trvá start počítače i služeb neuvěřitelně dlouho. Běžné jsou i chyby v Eventlogu, kterých se člověk v takovém případě nedokáže vyvarovat.

VMware Server 2.0 používá pro autentizaci doménové účty, tak mne napadlo, že služba nastartovala dřív než bylo AD připraveno odpovídat. Zkusil jsem se proto podívat na závislosti služby VMware Host Agent:

This service depends on the following system components:
Protected Storage
VMware Authorization Service
Workstation

Podíval jsem se na konfiguraci pár dalších služeb a rozhodl se přidat další závislost – na službě Security Accounts Manager.

regedit
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\VMwareHostd
DependOnService – doplnit čtvrtou službu “SamSs”
reboot

 image

Chvíle napětí – služba VMware Host Agent nastartovala, po nezbytné prodlevě začaly startovat i virtuální mašiny.

Zobrazit komentáře