HP servery - update serverů

Pracuji většinou s Dell servery. Dnes jsem se po několika měsících dostal k HP blade serverům a zjistil jsem, že biosy, firmware a drivery jsou hodně zastaralé, v některých případech skoro celý rok. Jaký je nejsnazší způsob, jak zaktualizovat kompletně celý server, pokud nemám k dispozici potřebnou infrastrukturu pro nějaký sofistikovaný update management?

Přes www.hp.cz jsem se nakonec doklikal na konkrétní stránky ovladačů pro Windows Server 2003:
BL 460c - http://h18023.www1.hp.com/support/files/server/us/locate/69_6231.html
DL 580 G4 - http://h18023.www1.hp.com/support/files/server/us/locate/69_6222.html
DL 380 G5 - http://h18023.www1.hp.com/support/files/server/us/locate/69_6213.html

Přes počáteční dojem chaosu, který na mne přehršel informací na stránkách HP vyvolala, je vše dobře strukturované a musím přiznat, že i vymakanější než u Dellu. Člověk si může vyhledat jednotlivé aktualizace. Snazší je ovšem stáhnout si celý balík aktualizací a ten poté aplikovat na serveru, případně využít možností vzdálené aktualizace.

ProLian Support Pack for MS Windows Server 2003 je aktuálně ve verzi 7.90 A. Jedná se o ISO obraz s aktualizacemi ovladačů, utilit a management agentů. Po spuštění se objeví HP Smart Update Manager, ve kterém je možné zvolit, které aktualizace se nainstalují. Jediným problémem, se kterým jsem se potkal při aktualizaci blade serverů, byla nutnost restartu po provedení některé aktualizace, přičemž ostatní se tvářily jako neúspěšné. Pomohlo pouze opakované spuštění programu a zopakování detekce atd.

Obdobný ISO obraz, ale s aktualizacemi biosů, firmware je Firmware Maintenance CD, poslední ve verzi 7.90. I zde je využit HP Smart Update Manager. Při spuštění přes autorun a zvolením Install Firmware v menu Firmware Update na mne vyskočila hláška Unable to start HP Smart Update Manager. Možná je to kvůli tomu, že jsem nevypálil CD, ale rozbalil obsah ISO do pracovního adresáře, nevím. Každopádně pomohlo spustit .\compaq\swpackages\setup.exe. I zde je pravděpodobné, že u dlouho neaktualizovaného serveru bude nutné provést více restartů a po každém zkontrolovat chybějící aktualizace.

Posledním ISO obrazem, který stojí za stažení, je HP SmartStart CD, jak jinak, ve verzi 7.90. Jedná se o CD, které obdobně jako u jiných velkých výrobců provede počáteční nastavení serveru, založení servisní partition, zkopírování instalačních souborů zvoleného operačního systému a jeho instalaci a konfiguraci rovnou s aktuálními verzemi ovladačů. Teoreticky by administrátor s aktuální verzí HP SmartStart CD měl mít po dokončení instalace plně funkční systém, na který již nemusí na Internetu dohledávat žádné softwarové aktualizace (pochopitelně vyjma WindowsUpdate).

 

Zobrazit komentáře